Καταστατικό

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το νέο Καταστατικό της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν στο 1ο Καταστατικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων της “Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 17-18/5/2000.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Της Ομοσπονδίας με την επωνυμία

“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.)”

Άρθρο 1

ΣΥΣΤΑΣΗ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ

Ιδρύεται Ομοσπονδία πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, με την επωνυμία “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.)” και έδρα την Αθήνα.

Άρθρο 2

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί της Ομοσπονδίας είναι:

  1. Η συνένωση όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων μηχανικών διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μελών του ΤΕΕ, που υπηρετούν ως μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., την Περιφερειακή Διοίκηση και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών που υπηρετούσαν σε Ν.Π.Δ.Δ. τα οποία μετατρέπονται κατ’ εφαρμογή του Ν.2414/1996 σε Ανώνυμες Εταιρείες.
  2. Η οργάνωση των παραπάνω συλλόγων ώστε μέσα από τη συνεργασία, αλληλεγγύη, τις κοινές ενέργειες και προσπάθειες να προωθηθεί η προστασία και προαγωγή των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών και η βελτίωση των όρων εργασίας τους και των συνθηκών ζωής τους.
  3. Η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των Τεχνικών αλλά και γενικότερα όλων των Υπηρεσιών του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.
  4. Η μελέτη και επεξεργασία όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών ζητημάτων που αφορούν τους μηχανικούς του Δημοσίου, αλλά και γενικότερα τον κλάδο των μηχανικών.
  5. Η εξύψωση της επιστημονικής στάθμης των μελών καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη.
  6. Η ενεργοποίηση των μελών και η συνεργασία με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του Δημοσίου για τη νομοθετική κατοχύρωση της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου,
  7. Η εκπροσώπηση των σωματείων-μελών στη σύναψη τέτοιων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους μηχανικούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.
  8. Η συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και στην αντιμετώπιση γενικότερων θεμάτων του κοινωνικού συνόλου καθώς και η καλλιέργεια, ανάπτυξη και περιφρούρηση των ιδεών της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Άρθρο 3

ΜΕΣΑ

Η πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών της Ομοσπονδίας θα επιδιωχθεί με τους παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενους, τρόπους:

  1. Τη διοργάνωση και συμμετοχή σε κάθε είδους διαδικασία για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους προαναφερόμενους σκοπούς, την προβολή και διεκδίκησή τους με κάθε μέσο, ανάλογα με τη περίπτωση.
  2. Την υποβοήθηση της ενεργητικής συμμετοχής όλων των μελών στη λειτουργία της Ομοσπονδίας και η τακτική και ανελλιπής ενημέρωσή τους με τη σύγκληση συγκεντρώσεων, την έκδοση ανακοινώσεων, εντύπων, εφημερίδων κλπ.
  3. Τη δημιουργία μεταξύ των μελών πνεύματος συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, την ανάπτυξη της ενότητας και ενιαίας δράσης σε όλες τις δραστηριότητες.
  4. Τη μελέτη των κάθε είδους προβλημάτων (επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.ά.) των μελών και τη διαμόρφωση προτάσεων για τη λύση τους, σε σχέση με τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και των άλλων εργαζομένων.
  5. Τη συνεργασία με άλλες ομοειδείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα των διπλωματούχων μηχανικών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ή άλλες οργανώσεις εργαζομένων – ελληνικές ή διεθνείς – καθώς και με επιστημονικούς ή άλλους φορείς.
  6. Τη δημιουργία επιτροπών και ομάδων εργασίας για την επεξεργασία και τη διεκπεραίωση των θεμάτων της Ομοσπονδίας για την υποβοήθηση του έργου της Διοίκησης και την αποδοτικότερη λειτουργία της.

Άρθρο 4

Η Ομοσπονδία γίνεται μέλος τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με απόφαση του Συνεδρίου της. Με απόφαση του ίδιου οργάνου μπορεί να αποχωρήσει.

Άρθρο 5

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ-ΜΕΛΗ

Η “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.” συγκροτείται από πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μηχανικών διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μελών του ΤΕΕ, που υπηρετούν ως μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., την Περιφερειακή Διοίκηση και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών που υπηρετούσαν σε Ν.Π.Δ.Δ. τα οποία μετατρέπονται κατ’ εφαρμογή του Ν.2414/1996 σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Μέλη της μπορούν να γίνουν οι παραπάνω σύλλογοι μηχανικών, εφόσον συγκροτούνται κατά έναν ή περισσότερους νομούς, ή ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, με την προϋπόθεση να προβλέπεται από το Καταστατικό τους η δυνατότητα εγγραφής μελών από όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., της Περιφερειακής Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής τους, καθώς επίσης και των Ν.Π.Δ.Δ. που μετατράπηκαν κατ’ εφαρμογή του Ν.2414/1996 σε Ανώνυμες Εταιρείες. Διευκρινίζεται ότι για τους πρωτοβάθμιους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας, στην περιοχή ευθύνης των οποίων δεν υπάρχουν Ν.Π.Δ.Δ. της τελευταίας κατηγορίας, δεν απαιτείται εναρμόνιση του Καταστατικού τους.

Δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ κλαδικοί σύλλογοι μηχανικών πανελλαδικοί ή μικρότερης γεωγραφικής περιφέρειας, που είναι διαρθρωμένοι κατά ειδικότητα και σε ένα μόνο Υπουργείο ή Υπηρεσία (π.χ. μηχανολόγοι ΥΠΕΧΩΔΕ Νομού Αττικής, Πανελλαδικός Σύλλογος μηχανολόγων ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ).

Προσχώρηση

Για την προσχώρηση των συλλόγων στην Ομοσπονδία απαιτούνται:

α) Έγγραφη αίτηση, που να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των γραμμένων μελών στα μητρώα και των ταμειακά εντάξει μελών κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.

β) Αντίγραφο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου που ζητά την εγγραφή, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μέλη έλαβαν γνώση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και αποφάσισαν την προσχώρηση σε αυτήν. Αν η εγγραφή στην Ομοσπονδία αποτελεί καταστατική διάταξη, δεν χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αλλά του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.

γ) Κατάσταση που θα αναφέρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου και τις ιδιότητές τους.

δ) Πρακτικό των τελευταίων αρχαιρεσιών του συλλόγου θεωρημένο από το Πρωτοδικείο.

στ) Αντίγραφο του μητρώου μελών στο οποίο θα αναγράφεται: ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, αριθμός ταυτότητας, βιβλιάριο υγείας ή συνδικαλιστικό βιβλιάριο.

ζ) Αντίγραφο της κατάστασης ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογές.

η) Αντίγραφο του Καταστατικού του συλλόγου, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στην πρώτη μετά την υποβολή της αίτησης συνεδρίαση, εγκρίνει ή απορρίπτει με αιτιολογημένη απόφαση την αίτηση και την απόφασή του γνωστοποιεί αμέσως έγγραφα στον ενδιαφερόμενο σύλλογο, το αργότερο μέσα σε σαράντα (40) ημέρες από την υποβολή της αίτησης.

Η απόφαση για την έγκριση της εγγραφής τίθεται υπόψη του πρώτου τακτικού ή έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο επικυρώνει την εγγραφή. Ο σύλλογος αυτός συμμετέχει εγκύρως στην Ομοσπονδία από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σύλλογος, που δεν έγινε δεκτός, μπορεί να κάνει προσφυγή, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την κοινοποίηση της αρνητικής απόφασης, στο Διοικητικό Συμβούλιο, που την παραπέμπει στο πρώτο τακτικό ή έκτακτο Συνέδριο για να αποφασίσει τελεσίδικα.

Σύλλογος, του οποίου δεν εγκρίθηκε η εγγραφή, μπορεί να επανέλθει με νέα αίτησή του, εφόσον εξέλιπαν οι λόγοι της μη εγγραφής του, μετά από ένα έτος από την τελεσίδικη απόφαση.

Σύλλογος, του οποίου δεν έγινε δεκτή η εγγραφή, μπορεί παράλληλα να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια σε οποιοδήποτε στάδιο της παραπάνω διαδικασίας.

Αποχώρηση

Η αποχώρηση κάθε συλλόγου-μέλους από τη δύναμη της Ομοσπονδίας είναι ελεύθερη και αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε η προσχώρηση. Την απόφαση γνωστοποιεί το Δ.Σ. του συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μέσα σε 3 μήνες από τη λήψη της απόφασης με έγγραφό του, συνοδευόμενο από το αντίγραφο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μόλις παραλάβει τα παραπάνω είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διαγραφή του συλλόγου κατά την πρώτη συνεδρίασή του.

Άρθρο 6

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Οι σύλλογοι που απαρτίζουν την Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένοι:

  1. Να συμμορφώνονται και να τηρούν το παρόν Καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό της Ομοσπονδίας.
  2. Να εκπληρώνουν έγκαιρα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτήν.
  3. Να εκτελούν τις αποφάσεις των Συνεδρίων, του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων, που παίρνονται νόμιμα.
  4. Να προσκαλούν με έγγραφο την Ομοσπονδία να παίρνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους με εκπρόσωπό της. Η πρόσκληση πρέπει να στέλνεται επτά (7) ημέρες τουλάχιστον πριν από τις τακτικές Γεν. Συνελεύσεις και να αναγράφει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
  5. Να υποβάλουν κάθε χρόνο έγγραφη έκθεση στην Ομοσπονδία για την ταμειακή κατάστασή τους και να αναφέρουν την αριθμητική δύναμή τους.

Άρθρο 7

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, έχουν τα εξής δικαιώματα:

  1. Να συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους στα Συνέδρια (Γενικές Συνελεύσεις) εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, να ασκούν έλεγχο στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αξιώνουν την εφαρμογή των αποφάσεων των Συνεδρίων και των σκοπών της Ομοσπονδίας.
  2. Να εκλέγουν με τους αντιπροσώπους τους τα όργανα της Ομοσπονδίας και να εκλέγονται σε αυτά.
  3. Να ενημερώνονται τακτικά για την όλη πορεία των υποθέσεων της Ομοσπονδίας και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της.
  4. Να προτείνουν θέματα για συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις (Συνέδρια) πριν από τη σύγκλησή τους με γραπτή αίτησή τους.
  5. Οι αντιπρόσωποι των συλλόγων-μελών μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας, μόνον όταν είναι ταμειακά τακτοποιημένοι οι σύλλογοί τους.
  6. Γενικά έχουν κάθε δικαίωμα που προκύπτει από τις διατάξεις του Καταστατικού και σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης προσδιορίζεται με ακρίβεια από τη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο) της Ομοσπονδίας.

Άρθρο 8

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

  1. Διαγράφονται από τη δύναμη της Ομοσπονδίας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου οι σύλλογοι-μέλη, οι οποίοι καθυστερούν αδικαιολόγητα πάνω από 2 χρόνια να καταβάλουν τις συνδρομές τους. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση επανεγγράφεται με απλή αίτηση, αφού πληρώσει όλες τις οφειλόμενες συνδρομές της.
  2. Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας με αυξημένη πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων με πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορεί να διαγράψει σύλλογο-μέλος εφόσον:
  • Δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της διοίκησης και των συνεδρίων της Ομοσπονδίας και δεν εφαρμόζει το παρόν Καταστατικό.
  • Δρα αντισυνδικαλιστικά και δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις για τις μαζικές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα όταν τηρεί απεργοσπαστική τακτική. Προϋπόθεση για τη διαγραφή του συλλόγου-μέλους είναι η έγγραφη σύσταση προς τη διοίκησή του να συμμορφωθεί.

Άρθρο 9

ΠΟΡΟΙ

Πόροι της Ομοσπονδίας είναι:

  1. Το δικαίωμα εγγραφής του συλλόγου-μέλους, που ορίζεται εφάπαξ σε 20.000 δρχ. για συλλόγους μέχρι 100 μέλη, σε 40.000 δρχ, από 101-200 μέλη και σε 60.000 δρχ. από 201 και πάνω μέλη.
  2. Η μηνιάτικη συνδρομή των συλλόγων-μελών, που ορίζεται σε 200 δρχ. για κάθε ταμειακά τακτοποιημένο φυσικό μέλος με βάση τις τελευταίες αρχαιρεσίες.
  3. Τα έσοδα (τόκοι, πρόσοδοι) από την περιουσία της Ομοσπονδίας.
  4. Τυχόν δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες ή άλλες οικονομικές παροχές, που γίνονται προς την Ομοσπονδία χωρίς δέσμευσή της που να έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς της.
  5. Οποιοδήποτε άλλο νόμιμο έσοδο ή χρηματοδότηση από δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους.

Με απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μπορεί να αυξομειώνονται η συνδρομή και το δικαίωμα εγγραφής των συλλόγων-μελών της και να ορίζεται ο τρόπος καταβολής τους.

Άρθρο 10

ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Όργανα της Ομοσπονδίας είναι:

  1. Το Πανελλαδικό Συνέδριο των αντιπροσώπων (Γενική Συνέλευση των συλλόγων-μελών της), που αποτελεί το κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο.
  2. Το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο
  3. Το Γενικό Συμβούλιο
  4. Η 5μελής Εξελεγκτική Επιτροπή

Άρθρο 11

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

(ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ)

  1. Το Πανελλαδικό Συνέδριο (Γενική Συνέλευση) συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε αυτή μέχρι το τελευταίο τρίμηνο, η δε αντιπροσώπευσή τους γίνεται με βάση τους ψηφίσαντες από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη τους.
  2. Κάθε σύλλογος εκπροσωπείται ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων μελών του κατά την εκλογή των αντιπροσώπων από τη Γενική του Συνέλευση, που γίνεται με μυστική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε συλλόγου είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ψηφισάντων με τον αριθμό 25. Αν παραμείνει υπόλοιπο μεγαλύτερο του 13, συμπεριλαμβανομένου, τότε προστίθεται ένας ακόμη αντιπρόσωπος. Οι μη εκλεγέντες αντιπρόσωποι θεωρούνται ως αναπληρωματικοί κατά τη σειρά εκλογής τους. Η θητεία των αντιπροσώπων διαρκεί μέχρι τις επόμενες αρχαιρεσίες του συλλόγου. Σε περίπτωση παραίτησης της Διοίκησής τους για οποιονδήποτε λόγο, η θητεία των αντιπροσώπων ισχύει μέχρι τις νέες αρχαιρεσίες.
  3. Αν απουσιάζουν από το Συνέδριο τακτικοί αντιπρόσωποι ή κωλύονται να πάρουν μέρος σε αυτό, γίνεται αντικατάστασή τους με αναπληρωματικούς του ίδιου ψηφοδελτίου, τηρουμένης της σειράς εκλογής. Η αντικατάσταση αντιπροσώπων γνωστοποιείται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μέχρι την προηγουμένη ημέρα από την έναρξη του Συνεδρίου.
  4. Αντικαθίστανται από τους νόμιμους αναπληρωματικούς, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους, οι αντιπρόσωποι οι οποίοι: α) σύμφωνα με το Καταστατικό του συλλόγου τους έχασαν την ιδιότητα του μέλους του συλλόγου που εκπροσωπούν, β) αποδεδειγμένα υπέβαλαν την παραίτησή τους από το αξίωμα του αντιπροσώπου προς το αρμόδιο όργανο του συλλόγου τους ή ανακλήθηκαν απ’ αυτό.
  5. Για τη συμμετοχή στα Συνέδρια (Γ.Σ.) πρέπει ο σύλλογος να έχει καταβάλει, το αργότερο 10 ημέρες πριν το Συνέδριο, όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς την Ομοσπονδία που αναφέρονται στο παρόν Καταστατικό, για το χρονικό διάστημα μέχρι και το προηγούμενο τρίμηνο από εκείνο που διεξάγεται το Συνέδριο.
  6. Κάθε σύλλογος-μέλος υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, μετά από κάθε εκλογή αντιπροσώπων και τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, επίσημο πρακτικό της εκλογής των αντιπροσώπων και ο,τιδήποτε άλλο στοιχείο αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο να ζητήσει. Αν υπάρχουν ελλείψεις, αμφιβολίες ή αντιρρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ειδοποιεί, δέκα πέντε (15) ημέρες πριν το Συνέδριο, το σύλλογο-μέλος για να συμπληρώσει τα στοιχεία και να δώσει διευκρινίσεις το πολύ δέκα (10) ημέρες πριν το Συνέδριο.
  7. Οι αντιπρόσωποι εγγράφονται στο μητρώο αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας και εφοδιάζονται με κάρτα αντιπροσώπου για την είσοδο και συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου.

Άρθρο 12

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  1. Το Συνέδριο (Γενική Συνέλευση) των αντιπροσώπων είναι το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας και επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με αυτήν. Συγκεκριμένα:

α) Διενεργεί έλεγχο των διοικητικών και οικονομικών πράξεων της Διοίκησης.

β) Εγκρίνει ή απορρίπτει τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του τελευταίου έτους καθώς και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση και ψηφίζει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

γ) Εκλέγει από τους αντιπροσώπους το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή, τους αντιπροσώπους για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, και την 5μελή Εφορευτική Επιτροπή.

δ) Τροποποιεί σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους το παρόν Καταστατικό.

ε) Αποφασίζει γενικά για όλα τα ζητήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό.

  • Το τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο των αντιπροσώπων (Γενική Συνέλευση) διενεργείται κάθε χρόνο. Το Τακτικό Συνέδριο στο οποίο διενεργούνται και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων της Ομοσπονδίας και των αντιπροσώπων για την τριτοβάθμια οργάνωση συγκαλείται κάθε 2 χρόνια με έγγραφη πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, που κοινοποιείται στους συλλόγους-μέλη τουλάχιστον 2 μήνες πριν τη σύγκλησή του.
  • Έκτακτο Πανελλαδικό Συνέδριο συγκαλείται όταν το κρίνει σκόπιμο η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με απόφασή της ή όταν ζητήσουν τη σύγκλησή του το 1/3 τουλάχιστον των ταμειακά εντάξει συλλόγων-μελών της ή το 25% των αντιπροσώπων των ταμειακά εντάξει μελών της, με έγγραφη αίτηση προς το Δ.Σ., που θα αναφέρει και τα θέματα για συζήτηση. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει το Συνέδριο μέσα σε 1 μήνα από την υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση αυτή τα νομιμοποιητικά έγγραφα των συλλόγων-μελών πρέπει να υποβληθούν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου και η Διοίκηση να συντάξει το μητρώο αντιπροσώπων τουλάχιστον 5 ημέρες πριν το Συνέδριο. Τυχόν απόφαση της Διοίκησης για μη νομιμοποίηση αντιπροσώπου ή συλλόγου-μέλους πρέπει να κοινοποιηθεί τουλάχιστον 2 ημέρες πριν το Συνέδριο. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 12 του παρόντος.
  • Μετά την προκήρυξη του Συνεδρίου η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να στείλει στους συλλόγους-μέλη της την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου, 1 μήνα αν είναι τακτικό και 15 ημέρες αν είναι έκτακτο, πριν τη σύγκλησή του.

 

Άρθρο 13

ΑΠΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  1. Οι αντιπρόσωποι – σύνεδροι εισέρχονται στο Συνέδριο με την επίδειξη της κάρτας συνέδρου, με την οποία τους έχει εφοδιάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
  2. Το Συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία όταν κατά την πρώτη μέρα είναι παρόντες το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων των σωματείων-μελών που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία. Η απαρτία διαπιστώνεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
  3. Αν δεν υπάρξει απαρτία κατά την πρώτη μέρα, το Συνέδριο συνέρχεται την επόμενη μέρα με τα ίδια θέματα, οπότε βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντες το ένα τέταρτο (1/4) του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων των σωματείων-μελών που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία.
  4. Αν δεν υπάρξει απαρτία και κατά τη δεύτερη μέρα, το Συνέδριο συνέρχεται την επόμενη μέρα και βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντες το ένα πέμπτο (1/5) των αντιπροσώπων των οικονομικά τακτοποιημένων σωματείων-μελών.
  5. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία και κατά την τρίτη ημέρα, δεν μπορεί να συγκληθεί με τα ίδια θέματα νέο Συνέδριο πριν περάσει ένας (1) μήνας. Αν μετά την παρέλευση ενός μήνα συγκληθεί νέο Συνέδριο τότε αυτό θεωρείται σαν πρώτο και υπόκειται στην παραπάνω διαδικασία για την ύπαρξη απαρτίας.
  6. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός από τις αρχαιρεσίες και όταν ο νόμος ή το Καταστατικό επιβάλλουν μεγαλύτερη πλειοψηφία.
  7. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου που αφορούν αρχαιρεσίες, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, ψήφο εμπιστοσύνης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, έγκριση ή αποδοκιμασία λογοδοσίας, κήρυξη απεργίας, προσωπικά ζητήματα, επιβολή εκτάκτων εισφορών, αλλαγή επωνυμίας, διαγραφή σωματείου και εκλογή αντιπροσώπων για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, παίρνονται με μυστική ψηφοφορία. Αν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία οι αποφάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα είναι άκυρες.
  8. Για διάλυση της Ομοσπονδίας ή τροποποίηση του Καταστατικού της απαιτείται απαρτία με παρόντες το 1/2 συν ένα τουλάχιστον αντιπροσώπους των συλλόγων-μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δε αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων. Σε περίπτωση διάλυσης, η περιουσία της Ομοσπονδίας περιέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία κατ΄ αναλογία του αριθμού των αντιπροσώπων που εκλέγουν για την Ομοσπονδία, εκτός αν το Συνέδριο της Ομοσπονδίας αποφασίσει διαφορετικά.
  9. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κηρύσσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ή ο αναπληρωτής του, αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, και προεδρεύει μέχρις ότου εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και με ανάταση του χεριού το προεδρείο του Συνεδρίου, αποτελούμενο από (5) μέλη, το οποίο εκλέγει τον πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους και 2 γραμματείς.
  10. Μέχρι να ληφθεί απόφαση επί της λογοδοσίας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που απέρχεται παρίστανται στο Πανελλαδικό Συνέδριο με δικαίωμα λόγου, αλλά χωρίς ψήφο, αν δεν έχουν εκλεγεί ως σύνεδροι.

Άρθρο 14

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

  1. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης γίνονται κάθε 2 χρόνια με μυστική ψηφοφορία και ψηφοδέλτια με το σύστημα της απλής αναλογικής, εφόσον υπάρξουν συνδυασμοί.
  2. Στο εκλογικό Συνέδριο, που συμπίπτει με το τακτικό Συνέδριο, εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από (5) μέλη με δύο αναπληρωματικά από κάθε συνδυασμό, εφόσον υπάρξουν συνδυασμοί, ή τρία αναπληρωματικά αν δεν υπάρξουν συνδυασμοί, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε περίπτωση μη ύπαρξης συνδυασμών μπορούν να τίθενται μέχρι (2) σταυροί προτίμησης. Υποψήφιος για οποιοδήποτε όργανο δεν μπορεί να είναι και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής. Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέγεται με την παρουσία αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.
  3. Οι υποψήφιοι μετέχουν στις αρχαιρεσίες με συνδυασμούς της προτίμησής τους ή μεμονωμένα με αυτοτελή ψηφοδέλτια. Οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του αριθμού των οργάνων.
  4. Η αίτηση-δήλωση των συνδυασμών περιέχει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, το σύλλογο απ’ τον οποίο προέρχονται και το συλλογικό όργανο για το οποίο είναι υποψήφιοι. Κάθε μεμονωμένος υποψήφιος υποβάλλει αίτηση κατά τον ίδιο τρόπο.
  5. Η Εφορευτική Επιτροπή ορίζει με ανακοίνωσή της το χρόνο που πρέπει να υποβάλουν σε αυτή υποψηφιότητα για τα όργανα και τους αντιπροσώπους. Αφού διαπιστώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκλογιμότητας, προβαίνει στην ανακήρυξη των υποψηφίων για τα αξιώματα για τα οποία έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις και στην εκτύπωση των ψηφοδελτίων, όπου αναγράφονται με αλφαβητική σειρά τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων κατά συνδυασμό, χωριστά για κάθε συλλογικό όργανο.
  6. Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό αρχαιρεσιών στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πράξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία, καταχωρούνται οι αποφάσεις επί υποβαλλομένων ενστάσεων και καταγράφεται η κατανομή των εδρών καθώς και η ανακήρυξη των επιτυχόντων τακτικών και αναπληρωματικών μελών των οργάνων, σύμφωνα με τον αριθμό σταυρών προτίμησης.
  7. Στο τέλος του μητρώου αντιπροσώπων η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει περίληψη του πρακτικού αρχαιρεσιών καταχωρίζοντας: α) τον αριθμό των αντιπροσώπων που ψήφισαν και β) τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός και μεμονωμένος υποψήφιος. Η πιο πάνω καταχώριση καλύπτεται από τις υπογραφές του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και των λοιπών μελών της Εφορευτικής Επιτροπής.
  8. Η ψηφοφορία γίνεται, μέχρι να εκδοθεί το συνδικαλιστικό βιβλιάριο, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημοσίου εγγράφου του ψηφοφόρου, το ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο σφραγίζεται και υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής και την κάρτα του αντιπροσώπου, που τυπώνει η Διοίκηση.
  9. Η Εφορευτική Επιτροπή τηρεί Πρωτόκολλο ψηφοφορίας, στο οποίο καταγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός κάρτας και ο αριθμός ταυτότητας του ψηφοφόρου. Το Πρωτόκολλο ψηφοφορίας κλείνει στο τέλος της ψηφοφορίας με πρακτικό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και τους παριστάμενους αντιπροσώπους των συνδυασμών.
  10. Κατά την ψηφοφορία και τη διαλογή έχει δικαίωμα να παραβρίσκεται ένας αντιπρόσωπος κάθε συνδυασμού, που ορίζεται από τον συνδυασμό και εκπρόσωποι των μεμονωμένων υποψηφίων.
  11. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας γίνεται η καταμέτρηση και το άνοιγμα των φακέλων και ακολουθεί η διαλογή των ψηφοδελτίων κατά συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους. Η ακυρότητα κρίνεται με απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής. Η Εφορευτική Επιτροπή αποφαίνεται για κάθε αμφισβήτηση ή ένσταση που υποβάλλεται κατά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.
  12. Το εκλογικό σύστημα και η κατανομή των εδρών γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Άρθρο 15

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παραδίδει μέσα σε 8 ημέρες στο νέο. Για την παράδοση υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο.

 

Άρθρο 16

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  1. Η Ομοσπονδία διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια με μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με τα παραπάνω.
  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται μέσα σε 8 ημέρες από την εκλογή του από τον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού με γραπτή πρόσκληση και εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, κατά σειρά τους: Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία, Γραμματέα Οργανωτικού, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι την τελική εκλογή.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά κάθε 15 ημέρες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, ή αν κωλύονται ή απουσιάζουν αυτοί, των αναπληρωτών τους. Έκτακτα συγκαλείται από τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα όταν παραστεί ανάγκη ή το ζητήσουν έγγραφα το 1/3 τουλάχιστον των συμβούλων, γράφοντας και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, οπότε συγκαλείται το αργότερο σε οκτώ ημέρες.
  4. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες 8 τουλάχιστον Σύμβουλοι και παραβρίσκεται απαραίτητα ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
  5. Η ανάκληση μέλους του Δ.Σ. ή όλου του οργάνου γίνεται μόνο από το Συνέδριο των αντιπροσώπων και μόνον εφόσον έχει τεθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης.

 

Άρθρο 17

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει τα παρακάτω καθήκοντα και δικαιώματα, εκτός από τα ειδικότερα που αναφέρονται σε άλλες διατάξεις του παρόντος καταστατικού:

  1. Εκτελεί τις αποφάσεις των Συνεδρίων των αντιπροσώπων των συλλόγων-μελών της δύναμης της Ομοσπονδίας.
  2. Εφαρμόζει το Καταστατικό, φροντίζει για όλα τα ζητήματα των συλλόγων, συντάσσει τη διοικητική λογοδοσία δια του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα και τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό δια του Ταμία και τις υποβάλλει στο Συνέδριο.
  3. Προσλαμβάνει και απολύει τους έμμισθους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας καθορίζοντας και την αμοιβή τους.
  4. Παρακολουθεί τη δράση των συλλόγων-μελών και τις Γενικές Συνελεύσεις τους, ορίζοντας από τα μέλη της τους αντιπροσώπους που θα παραβρεθούν σε αυτές με δικαίωμα λόγου.
  5. Κηρύσσει απεργίες όλων των συλλόγων-μελών της ή μέρους τους.
  6. Υποβάλλει συνοπτική έκθεση των ενεργειών της σε κάθε Γενικό Συμβούλιο και λογοδοτεί για όλες τις πράξεις και ενέργειές της.

Αν μέλος της Διοίκησης παραιτηθεί ή απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από 3 συνεχείς συνεδριάσεις της Διοίκησης, εκπίπτει από το αξίωμά του και αντικαθίσταται από τον αναπληρωματικό του.

Καθένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει τα εξής καθήκοντα:

α) Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Ομοσπονδία στις κρατικές αρχές και τα Δικαστήρια. Συγκαλεί μαζί με το Γενικό Γραμματέα τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και προεδρεύει στα Συνέδρια της Ομοσπονδίας μέχρι τη διαπίστωση ύπαρξης απαρτίας και την εκλογή Προεδρείου. Φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων των καταστατικών οργάνων, συνυπογράφει με το Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα και θεωρεί τα παραστατικά στοιχεία των οικονομικών της Ομοσπονδίας μαζί με τον Ταμία.

β) Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται σε όλα τα παραπάνω καθήκοντα.

γ) Ο Γενικός Γραμματέας διαχειρίζεται το γραφείο της Ομοσπονδίας, κρατά τη σφραγίδα και τηρεί όλα τα βιβλία εκτός του Ταμείου, δηλαδή: μητρώο μελών, βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου και Συνεδρίων, πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και το σχετικό αρχείο. Επίσης φροντίζει για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και συνυπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο.

δ) Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Γενικό Γραμματέα σε όλα τα παραπάνω καθήκοντα όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

ε) Ο Ταμίας είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, διενεργεί τις εισπράξεις και πληρωμές, τηρεί τα σχετικά βιβλία, που είναι: βιβλίο εισπράξεων και πληρωμών, βιβλίο περιουσίας και τα τεύχη διπλοτύπων αποδείξεων. Συντάσσει τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό, που μετά από την έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο τίθενται στην κρίση του Συνεδρίου. Ενημερώνει κάθε 2 μήνες τη Διοίκηση για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Για τις τρέχουσες πληρωμές μπορεί να κρατά στη διάθεσή του ποσόν μέχρι 200.000 δρχ., που μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Διοίκησης, ενώ το υπόλοιπο ποσόν είναι υποχρεωμένος να το έχει κατατεθειμένο σε Ταμιευτήριο ή Τράπεζα σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας, ή σε κοινό λογαριασμό Προέδρου και Ταμία, που δεσμεύεται από τις δύο υπογραφές τους.

στ) Ο Γραμματέας Οργανωτικού επιμελείται για την οργάνωση των Συνεδρίων, του Γενικού Συμβουλίου και των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας. Παρακολουθεί την πορεία δράσης και οργάνωσης των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας και υποβάλλει προς τη Διοίκηση εκθέσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία.

 

Άρθρο 18

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο έλεγχος και η εποπτεία των οικονομικών ασκείται από 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή που εκλέγεται μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο από το Συνέδριο των αντιπροσώπων. Η θητεία της είναι 2ετής. Έργο της είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας, τα πραγματοποιηθέντα έσοδα, οι πηγές τους και οι δαπάνες που έγιναν. Στη συνέχεια υποβάλλει τις εκθέσεις της στο Γενικό Συμβούλιο.

Στη διάθεσή της τίθενται από τη Διοίκηση τα βιβλία διαχείρισης και όλα τα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαχειριστικές ανωμαλίες, η Εξελεγκτική Επιτροπή ζητά τη σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου ορίζοντας και τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία και εισηγείται. Στο τέλος κάθε χρόνου συντάσσει έκθεση σχετική με τη διαχείριση του Δ.Σ. και την υποβάλει στο Συνέδριο.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγει τον Πρόεδρό της και βρίσκεται σε απαρτία με παρόντα 3 από τα 5 μέλη της. Οι αποφάσεις της παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Η πρώτη σύγκληση και συγκρότηση της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται ύστερα από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος μέλους από τον πλειοψηφίσαντα συνδυασμό.

 

Άρθρο 19

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  1. Το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τα τριμελή Προεδρεία (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα) των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας.
  2. Το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά κάθε 6 μήνες με πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και έκτακτα όταν το ζητήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο ή το 1/3 των μελών του. Ευρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες το 1/3 συν 1 του συνόλου των μελών του. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
  3. Την ημερήσια διάταξη καταρτίζει το Δ.Σ. και τις εργασίες διευθύνει ο Πρόεδρος μαζί με το Γενικό Γραμματέα.
  4. Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων και τη δράση της Ομοσπονδίας.

Άρθρο 20

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Τροποποίηση του Καταστατικού αυτού μπορεί να γίνει μόνο από το Συνέδριο των αντιπροσώπων (Γενική Συνέλευση) που συγκαλείται για το σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο ή ύστερα από αίτηση του 1/3 των ταμειακά τακτοποιημένων Συλλόγων-μελών της ή από το 25% των αντιπροσώπων των ταμειακά εντάξει μελών της σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 12.

Η σύγκληση του Συνεδρίου διενεργείται από το Δ.Σ. στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 12 του καταστατικού. Οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των 3/4 τουλάχιστον των παρόντων μελών, που θεωρούνται ότι σχηματίζουν απαρτία ειδικά για την περίπτωση αυτή, εφ’ όσον παραβρίσκεται το 1/2 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων των ταμειακά τακτοποιημένων συλλόγων-μελών.

Η Ομοσπονδία διαλύεται όταν το αποφασίσει το Συνέδριο με την πλειοψηφία και απαρτία που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο. Το ίδιο το Συνέδριο αποφασίζει στη περίπτωση αυτή και για την διάθεση της περιουσίας της Ομοσπονδίας.

Άρθρο 21

ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Η Ομοσπονδία έχει σφραγίδα στρογγυλή. Κυκλικά φέρει την επωνυμία της και το έτος ίδρυσης (1997) και στο κέντρο τα αρχικά Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και το έτος ίδρυσης του 1ου συλλόγου-μέλους (1947).

Άρθρο 22

Η εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού αυτού, που αποτελείται από 22 άρθρα και αποτελεί τροποποίηση του προηγούμενου Καταστατικού της Ομοσπονδίας, που είχε εγκριθεί με την απόφαση 2338/1997 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το 1ο Καταστατικό Συνέδριο (Γενική Συνέλευση) των αντιπροσώπων, που συγκλήθηκε νόμιμα για το σκοπό αυτό στις 17-18/5/2000, αρχίζει από την έγκριση των τροποποιήσεων αυτών από το Πρωτοδικείο Αθήνας και την εγγραφή τους στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδίου Δικαστηρίου.

 

Scroll to Top