ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΚ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε το Προεδρείο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Με την έναρξη των εργασιών του Δ.Σ η εκπρόσωπος της Παράταξης μας κατέθεσε στα πρακτικά της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την πρόταση μας για τη συγκρότηση Αντιπροσωπευτικού Προεδρείου (η ανάρτηση της υπάρχει στο διαδίκτυο). Το αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των Παρατάξεων βοηθάει αποφασιστικά την ενότητα του κλάδου, απαραίτητη προϋπόθεση στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η συμμετοχή αυτή δεν είναι βέβαια ζήτημα «καρεκλών» και αυτοσκοπός.

Παρόλες τις προσπάθειες μας, δυστυχώς, με την κύρια ευθύνη του Προέδρου προχώρησαν οι διαδικασίες με μία τερατογέννεση.  Πρόεδρος εκλέχθηκε ο επικεφαλής του «αριστερού» συνονθυλεύματος. Γενικός Γραμματέας με τις ψήφους της Παράταξης του Προέδρου εξελέγη συνάδελφος από την φιλοκυβερνητική Παράταξη ΔΚΜ. Οι δύο Παρατάξεις και ιδιαίτερα η πρώτη, αφού διαθέτει οριακή πλειοψηφία με μία ψήφο,  ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ την εκπρόσωπο της Παράταξης μας (ΕΔΑΚ), από τη θέση που δικαιωματικά έπρεπε να καταλάβει ως τρίτη Παράταξη, στο τριμελές διακριτό Προεδρείο, δηλ. από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Με παζάρια εταιροδοσοληψίας και χωρίς αρχές, καταφέρατε να πετύχετε τον στόχο της αυτοδυναμίας με μία ψήφο. Φτάσατε μάλιστα στο σημείο μοιράζοντας το μισό μιας θητείας να κερδίσετε μία ψήφο από αντιπρόσωπο που ενώ ανήκει σε διαφορετική Παράταξη και διακριτή θέση στο ΤΕΕ, να κατέβει στην ΕΜΔΥΔΑΣ με το δικό σας ψηφοδέλτιο. Αφού λοιπόν είχατε αυτοδυναμία και αποφασίσατε παρόλες τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για αντιπροσωπευτικό προεδρείο να μην τηρήσετε τον λόγο σας αποκλείοντας τη Παράταξη μας, τίθεται το ερώτημα γιατί συνεργαστήκατε και δώσατε τη Γενική Γραμματεία στην ΔΚΜ; Το θέμα για μας είναι πολιτικό και όχι προσωπικό, μολονότι γνωρίζουμε την ανθρωπογεωγραφία των προσώπων που συγκροτούν το διακριτό τριμελές Προεδρείο και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.

Μήπως με τον τρόπο αυτό δίνεται πλάτη για το ξεκίνημα της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις Πολεοδομίες; Τόση βιασύνη, αφού μόλις την προηγούμενη της συγκρότησης του Προεδρείου,  με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έκανε εξαγγελίες για τις Πολεοδομίες, επικαλούμενος ψευδεπίγραφα το χτύπημα της γραφειοκρατίας; Βέβαια είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ, ως επικεφαλής της ΔΚΜ, ο οποίος βασιλικότερος του βασιλέως, συκοφαντώντας τον κλάδο, αναφέρθηκε στα «λαδώματα» των Δημοσίων Υπαλλήλων που υπηρετούν στις Πολεοδομίες.

Πρόεδρε της ΕΜΔΥΔΑΣ συγχαρητήρια για την εκλογή σας, πλην όμως, η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμβουλος. Οδηγεί σε ατοπήματα και μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα, όχι τόσο την Παράταξη σας και το πρόσωπο σας, αλλά τον κλάδο και την Ένωση μας. Δυστυχώς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις ανάγκες των καιρών, τόσο του κλάδου, όσο και της κοινωνίας. Η χώρα αιμορραγεί με τους νέους συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς να φεύγουν στο εξωτερικό, αρνούμενοι να συμμετέχουν σε διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα μας. Με ποια κίνητρα να παραμείνουν και να μπουν στο Δημόσιο, όταν οι μισθοί πείνας και η ακρίβεια τους έχουν καταστήσει ανήμπορους να δημιουργήσουν οικογένεια. Όταν οι μισθοί του Διπλωματούχου Μηχανικού στη χώρα μας κατατάσσονται στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. Την περίοδο που η Παράταξη μας ήταν πρώτη δύναμη στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είχε κατορθώσει οι αμοιβές των Μηχανικών του Δημοσίου να είναι αξιοπρεπείς μεταξύ των 12 χωρών της Ευρωζώνης.  Την ίδια περίοδο υπήρχαν κίνητρα τέτοια που οι θέσεις του Δημοσίου για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς ήταν περιζήτητες. Αναφερόμαστε προς το παρόν μόνο στο Μισθολογικό ζήτημα γιατί είναι μείζονος σημασίας, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ στο πρόσφατο τελευταίο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Τέλος, για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά, θα πρέπει να μας διακατέχει στις πράξεις μας η πολιτική ηθική, η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη. Αντ’ αυτών ζήσαμε τον αμοραλισμό του Προέδρου που έφθασε στο σημείο «περιγελώντας» την Παράταξη μας, θίγοντας την αρχή της Αξιοπρέπειας, να μας προτείνει την άνευ σημασίας θέση του Οργανωτικού Γραμματέα!!!

Η ανακοίνωση μας αυτή είναι μια αρχική ενημερωτική τοποθέτηση προς όλους τους καλοπροαίρετους συναδέλφους όλων των Παρατάξεων.

O αποκλεισμός της Παράταξης μας από το τριμελές Προεδρείο, αποτελεί οπισθοχώρηση και είναι σοβαρότατο πλήγμα για την Ένωση μας.  Η Παράταξη μας υπήρξε πάντα πρωτοπόρα με τις θέσεις, το πρόγραμμα και το όραμα της, αποφασιστική συνιστώσα και εγγυητής των συμφερόντων και αναγκών του κλάδου σε αγαστή συνεργασία και αλληλεγγύη με αντίστοιχους κοινωνικούς χώρους και κινήματα στο συνδικαλισμό και την Αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες αυξάνοντας σε ψήφους και αντιπροσώπους τη δύναμη της Παράταξης μας.  Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, πιστεύοντας ότι η ιστορία μας και η μνήμη είναι δημιουργική ενώ η λήθη καταστροφική.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως παράταξης, να συνεχίσουμε μαζί τη συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση του κλάδου μας και την προώθηση των διεκδικήσεών μας με ενότητα, νηφαλιότητα και σταθερό προσανατολισμό στο κοινό συμφέρον.

Κύλιση στην κορυφή