Μέλη Δ.Σ. Ομοσπονδίας
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 2016
(εκλογές 13-10-2022)
(Συγκρότηση 25-10-2022) αρ. πρωτ: 8893
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 2016
(εκλογές 13-10-2022)
(Συγκρότηση 25-10-2022) αρ. πρωτ: 8893
Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας του Γενικού Συμβουλίου εναρμονίζεται με το άρθρο 19 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας.
1. ΣΥΝΘΕΣΗ
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελείται από το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τα τριμελή προεδρεία (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γεν. Γραμματέας) των Ενώσεων - Μελών της Ομοσπονδίας.
2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το Γενικό Συμβούλιο είναι ένα ευρύτερο όργανο ανταλλαγής προβληματισμού, ζύμωσης αλλά και αναζήτησης των κατάλληλων μορφών αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
Ο κάθε συνάδελφος μέλος του Γενικού Συμβουλίου, εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και έχει υποχρέωση να μεταφέρει και τις αποφάσεις του Δ.Σ. στο οποίο ανήκει, ή τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής του, όταν υπάρχουν.
3. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το Γενικό Συμβούλιο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που απασχολούν την Ομοσπονδία στα πλαίσια των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου και αποτελεί απαραίτητο συμβουλευτικό όργανο της διοίκησης της Ομοσπονδίας.
4. ΣΥΓΚΛΗΣΗ
Το Γενικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε 6 μήνες στην έδρα της Ομοσπονδίας με πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και έκτακτα όταν το ζητήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο ή το 1/3 των μελών του. Οι συνεδριάσεις του είναι ανοιχτές και μπορούν να παρίστανται χωρίς δικαίωμα λόγου όλοι οι συνάδελφοι.
Το προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου μπορεί, κατ' εξαίρεση και με την έγκριση του σώματος, να δίνει το λόγο και σε παρατηρητές.
5. ΑΠΑΡΤΙΑ
Το Γενικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες το 1/3 + 1 των μελών του.
6. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Η ημερήσια διάταξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου καταρτίζεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και αποστέλλεται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη σύγκλησή του στις Ενώσεις - Μέλη της Ομοσπονδίας μαζί με τις εισηγήσεις των θεμάτων και όλα τα σχετικά έγγραφα. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου:
Εκτός από τα θέματα που έχει ήδη προτείνει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την πρόσκλησή του, μπορούν να συζητούνται και άλλα θέματα που θα προτείνονται από μέλη του Γενικού Συμβουλίου και θα εγκρίνεται η συζήτησή τους από το σώμα.
7. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου διευθύνει ο Πρόεδρος μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
8. ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου τηρούνται από το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, ο οποίος καταγράφει τα σπουδαιότερα σημεία των ομιλιών και τις αποφάσεις του. Εάν κάποιο μέλος του Γενικού Συμβουλίου επιθυμεί να καταγραφεί αναλυτικά η άποψή του, την καταθέτει με τη μορφή γραπτής πρότασης.
9. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διαδικασία στη συζήτηση κάθε θέματος είναι η πάγια που ακολουθείται χωρίς διακοπές και ερωτήσεις προς τον ομιλητή. Μετά τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που παρουσιάζονται από τον Πρόεδρο ή μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ακολουθεί η διαδικασία των διευκρινιστικών ερωτήσεων και μετά τις απαντήσεις του εισηγητή ανοίγει κατάλογος ομιλητών των μελών του Γενικού Συμβουλίου επί του συζητούμενου θέματος.
Το Γενικό Συμβούλιο καθορίζει χρονικό όριο στις ομιλίες των μελών του με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
10. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του. Καταγράφονται από το Γενικό Γραμματέα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων και τη δράση της Ομοσπονδίας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος |
Ο Γεν. Γραμματέας |
Παναγιώτης Κατίκας |
Γιάννης Γρηγορόπουλος |
Αρχιτέκτων Μηχανικός |
Πολιτικός Μηχανικός |
Ο παρακάτω Κανονισμός, όπως εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20-7-2000 και τροποποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 31-10-2002, αναφέρεται στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την περίοδο της θητείας 2002-2004, με σκοπό να βελτιστοποιήσει τις εργασίες του και να το καταστήσει πιο λειτουργικό και παραγωγικό.
1. Σκοπός του Δ.Σ. είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου.
2. Οι αρμοδιότητες του Δ.Σ., σύμφωνα και με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, είναι:
α. Να διοικεί την Ομοσπονδία.
β. Να συγκαλεί το Συνέδριο.
γ. Να συγκαλεί το Γενικό Συμβούλιο.
δ. Να διαχειρίζεται τα οικονομικά.
ε. Να λογοδοτήσει στο επόμενο Συνέδριο για το έργο του.
3. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά κάθε 15 μέρες και συγκεκριμένα κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα και ώρα 11.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Μαυρομματαίων 17 στην Αθήνα. Συνεδριάζει επίσης έκτακτα στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη όποτε κριθεί αναγκαίο από το προεδρείο ή από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτονόητο είναι ότι τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να είναι συνεπή όχι μόνο στις συνεδριάσεις του οργάνου αλλά και στην ώρα έναρξης των εργασιών του.
4. Η σύγκληση γίνεται μετά από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου, στην οποία αναγράφεται η προτεινόμενη από το προεδρείο, ημερήσια διάταξη. Η πρόσκληση θα αποστέλλεται μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση και θα συμπληρώνεται από τις υπάρχουσες εισηγήσεις και τα σχετικά έγγραφα δύο τουλάχιστον μέρες πριν από τη συνεδρίαση, έτσι ώστε τα μέλη της διοίκησης να διευκολύνονται στη διαμόρφωση της γνώμης τους πριν από το Συμβούλιο.
5. Η επικοινωνία της Γραμματείας με τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνεται με οικονομία χρόνου. Ο καλύτερος τρόπος είναι με e-mail μέσω διαδικτύου. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιείται fax ή courier. Ο ίδιος τρόπος επικοινωνίας του Δ.Σ. θα επιδιωχθεί να γίνεται με τις Α'βάθμιες Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας.
6. Η ημερήσια διάταξη θα καθορίζεται και θα εγκρίνεται στην αρχή κάθε συνεδρίασης του Δ.Σ., αφού προηγηθεί ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετώπισε η διοίκηση στο μεσοδιάστημα των συνεδριάσεων. Εκτός από τα θέματα που θα έχει ήδη προτείνει το προεδρείο με την πρόσκλησή του, μπορούν να συζητούνται και άλλα θέματα που θα προτείνονται από μέλη της διοίκησης και θα εγκρίνεται η συζήτησή τους από το Δ.Σ.
7. Το Δ.Σ. συζητά εισηγήσεις μελών του, καθώς επίσης και εισηγήσεις των Α'βάθμιων Ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας. Ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος ή προσωπικά ζητήματα συναδέλφων παραπέμπονται στις αντίστοιχες Α'βάθμιες Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας.
8. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. τηρούνται, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, από το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος καταγράφει τα σπουδαιότερα σημεία των συζητήσεων και τις αποφάσεις του. Εάν κάποιο μέλος της διοίκησης επιθυμεί να καταγραφεί η άποψή του, την καταθέτει με τη μορφή γραπτής δήλωσης.
9. Η διαδικασία για τη συζήτηση κάθε θέματος θα είναι η πάγια που ακολουθείται, χωρίς διακοπές και ερωτήσεις προς τον ομιλητή. Εάν υπάρξει ανάγκη δευτερολογίας, θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία με δεύτερο κύκλο ομιλιών, έτσι ώστε να αναλύονται σε βάθος τα συζητούμενα θέματα και να παίρνονται οι σωστότερες αποφάσεις. Το Δ.Σ. μπορεί να καθορίζει χρονικό όριο στις ομιλίες των μελών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
10. Το Δ.Σ. έχει υποχρέωση να ενημερώνει τακτικά τις Α'βάθμιες Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας. Έχει ακόμη την υποχρέωση να ζητά τη γνώμη τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους μηχανικούς. Υποχρεούται, σύμφωνα και με το Καταστατικό, να περιοδεύει τακτικά, να παρίσταται και να ενημερώνει τους συναδέλφους με ομιλίες, συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις κλπ, όχι μόνο στις έδρες των Α'βάθμιων Ενώσεων-μελών αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
11. Το Δ.Σ. προετοιμάζει τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου και ανακοινώνει έγκαιρα την ημερήσια διάταξη των εργασιών του, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος στις Α'βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ να πραγματοποιούν συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις των μελών τους, όταν το κρίνουν απαραίτητο. Το Γενικό Συμβούλιο λειτουργεί με βάση τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, που έχει εγκριθεί στη συνεδρίασή του της 5-10-2000.
12. Για διευκόλυνση των εργασιών του, το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να συστήνει μόνιμες επιτροπές ή ομάδες εργασίας για διάφορα θέματα που απαιτούν εξειδίκευση. Σε αυτές, υπεύθυνος θα ορίζεται μέλος του Δ.Σ. και η σύνθεση θα αποφασίζεται με βάση την εξειδίκευση, την εμπειρία κλπ, ανάλογα φυσικά με το αντικείμενο. Οι μόνιμες επιτροπές ή οι ομάδες εργασίας μπορεί να είναι και αμειβόμενες.
13. Η συγκρότηση και λειτουργία των μόνιμων επιτροπών και των ομάδων εργασίας, θα ακολουθεί τις παρακάτω αρχές:
α. Η συμμετοχή θα είναι σε εθελοντική βάση. Το Δ.Σ. θα κρίνει κατά περίπτωση εάν απαιτείται αμοιβή σε κάποιες από αυτές, ειδικότερα όταν είναι απαραίτητη η διεπιστημονική εκπροσώπηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται προσπάθεια οι συγκεκριμένες επιτροπές ή ομάδες εργασίας να εντάσσονται στη δραστηριότητα του ΤΕΕ και να αμείβονται από τον προϋπολογισμό του.
β. Οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και της συγκρότησης θα προηγείται προκήρυξη με τα απαιτούμενα προσόντα καθώς και τα κριτήρια επιλογής. Η αξιολόγηση θα γίνεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μετά από πρόταση του συντονιστή.
γ. Τα πορίσματα των μόνιμων επιτροπών και των ομάδων εργασίας αποτελούν προτάσεις-εισηγήσεις προς το Δ.Σ. το οποίο και αποφασίζει τελικά.
14. Το Δ.Σ. υποστηρίζεται στη δράση του από:
α. Τη Γραμματεία
β. Τη Νομική Σύμβουλο, με πάγια αντιμισθία.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διερεύνηση πρόσληψης Συμβούλου Τύπου, για την καλύτερη οργάνωση και προβολή των θέσεών του από τα ΜΜΕ.
15. Το Δ.Σ. φροντίζει να προβάλλονται οι θέσεις και οι προτάσεις του κλάδου για τα προβλήματα των συναδέλφων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, με αξιοποίηση του διαδικτύου, μέσα από την συχνή ενημέρωση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας.
16. Η ημερήσια αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για τις μετακινήσεις τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ορίζεται ως εξής:
α. Πλήρης κάλυψη εξόδων μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς, με προσκόμιση της απόδειξης.
β. Χιλιομετρική αποζημίωση, όμοια με εκείνη του Δημοσίου, χωρίς απόδειξη (σήμερα 40 δρχ./ χιλιόμετρο, προσαυξημένη με τα ποσά των διοδίων, ferry boat κλπ).
γ. Κάλυψη ξενοδοχείου σε περίπτωση διανυκτέρευσης, με προσκόμιση της απόδειξης και όριο 100 € για την Ελλάδα και 140 € για το εξωτερικό.
δ. Ημερήσια αποζημίωση 50 € για την Ελλάδα και 80 € για το εξωτερικό, για έξοδα φαγητού, μικροέξοδα κίνησης κλπ.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος |
Ο Γεν. Γραμματέας |
Παναγιώτης Κατίκας |
Γιάννης Γρηγορόπουλος |
Αρχιτέκτων Μηχανικός |
Πολιτικός Μηχανικός |
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το νέο Καταστατικό της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν στο 1ο Καταστατικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων της "Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 17-18/5/2000.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Της Ομοσπονδίας με την επωνυμία
"ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.)"
Άρθρο 1
ΣΥΣΤΑΣΗ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ
Άρθρο 2
ΣΚΟΠΟΙ
Σκοποί της Ομοσπονδίας είναι:
Άρθρο 3
ΜΕΣΑ
Η πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών της Ομοσπονδίας θα επιδιωχθεί με τους παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενους, τρόπους:
Άρθρο 4
Η Ομοσπονδία γίνεται μέλος τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με απόφαση του Συνεδρίου της. Με απόφαση του ίδιου οργάνου μπορεί να αποχωρήσει.
Άρθρο 5
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ-ΜΕΛΗ
Η "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ." συγκροτείται από πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μηχανικών διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μελών του ΤΕΕ, που υπηρετούν ως μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., την Περιφερειακή Διοίκηση και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών που υπηρετούσαν σε Ν.Π.Δ.Δ. τα οποία μετατρέπονται κατ' εφαρμογή του Ν.2414/1996 σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Μέλη της μπορούν να γίνουν οι παραπάνω σύλλογοι μηχανικών, εφόσον συγκροτούνται κατά έναν ή περισσότερους νομούς, ή ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, με την προϋπόθεση να προβλέπεται από το Καταστατικό τους η δυνατότητα εγγραφής μελών από όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., της Περιφερειακής Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής τους, καθώς επίσης και των Ν.Π.Δ.Δ. που μετατράπηκαν κατ' εφαρμογή του Ν.2414/1996 σε Ανώνυμες Εταιρείες. Διευκρινίζεται ότι για τους πρωτοβάθμιους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας, στην περιοχή ευθύνης των οποίων δεν υπάρχουν Ν.Π.Δ.Δ. της τελευταίας κατηγορίας, δεν απαιτείται εναρμόνιση του Καταστατικού τους.
Δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ κλαδικοί σύλλογοι μηχανικών πανελλαδικοί ή μικρότερης γεωγραφικής περιφέρειας, που είναι διαρθρωμένοι κατά ειδικότητα και σε ένα μόνο Υπουργείο ή Υπηρεσία (π.χ. μηχανολόγοι ΥΠΕΧΩΔΕ Νομού Αττικής, Πανελλαδικός Σύλλογος μηχανολόγων ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ).
Προσχώρηση
Για την προσχώρηση των συλλόγων στην Ομοσπονδία απαιτούνται:
α) Έγγραφη αίτηση, που να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των γραμμένων μελών στα μητρώα και των ταμειακά εντάξει μελών κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.
β) Αντίγραφο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου που ζητά την εγγραφή, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μέλη έλαβαν γνώση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και αποφάσισαν την προσχώρηση σε αυτήν. Αν η εγγραφή στην Ομοσπονδία αποτελεί καταστατική διάταξη, δεν χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αλλά του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.
γ) Κατάσταση που θα αναφέρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου και τις ιδιότητές τους.
δ) Πρακτικό των τελευταίων αρχαιρεσιών του συλλόγου θεωρημένο από το Πρωτοδικείο.
στ) Αντίγραφο του μητρώου μελών στο οποίο θα αναγράφεται: ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, αριθμός ταυτότητας, βιβλιάριο υγείας ή συνδικαλιστικό βιβλιάριο.
ζ) Αντίγραφο της κατάστασης ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογές.
η) Αντίγραφο του Καταστατικού του συλλόγου, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στην πρώτη μετά την υποβολή της αίτησης συνεδρίαση, εγκρίνει ή απορρίπτει με αιτιολογημένη απόφαση την αίτηση και την απόφασή του γνωστοποιεί αμέσως έγγραφα στον ενδιαφερόμενο σύλλογο, το αργότερο μέσα σε σαράντα (40) ημέρες από την υποβολή της αίτησης.
Η απόφαση για την έγκριση της εγγραφής τίθεται υπόψη του πρώτου τακτικού ή έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο επικυρώνει την εγγραφή. Ο σύλλογος αυτός συμμετέχει εγκύρως στην Ομοσπονδία από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Σύλλογος, που δεν έγινε δεκτός, μπορεί να κάνει προσφυγή, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την κοινοποίηση της αρνητικής απόφασης, στο Διοικητικό Συμβούλιο, που την παραπέμπει στο πρώτο τακτικό ή έκτακτο Συνέδριο για να αποφασίσει τελεσίδικα.
Σύλλογος, του οποίου δεν εγκρίθηκε η εγγραφή, μπορεί να επανέλθει με νέα αίτησή του, εφόσον εξέλιπαν οι λόγοι της μη εγγραφής του, μετά από ένα έτος από την τελεσίδικη απόφαση.
Σύλλογος, του οποίου δεν έγινε δεκτή η εγγραφή, μπορεί παράλληλα να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια σε οποιοδήποτε στάδιο της παραπάνω διαδικασίας.
Αποχώρηση
Η αποχώρηση κάθε συλλόγου-μέλους από τη δύναμη της Ομοσπονδίας είναι ελεύθερη και αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε η προσχώρηση. Την απόφαση γνωστοποιεί το Δ.Σ. του συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μέσα σε 3 μήνες από τη λήψη της απόφασης με έγγραφό του, συνοδευόμενο από το αντίγραφο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μόλις παραλάβει τα παραπάνω είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διαγραφή του συλλόγου κατά την πρώτη συνεδρίασή του.
Άρθρο 6
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Οι σύλλογοι που απαρτίζουν την Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένοι:
Άρθρο 7
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, έχουν τα εξής δικαιώματα:
Άρθρο 8
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
Άρθρο 9
ΠΟΡΟΙ
Πόροι της Ομοσπονδίας είναι:
Με απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μπορεί να αυξομειώνονται η συνδρομή και το δικαίωμα εγγραφής των συλλόγων-μελών της και να ορίζεται ο τρόπος καταβολής τους.
Άρθρο 10
ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Όργανα της Ομοσπονδίας είναι:
Άρθρο 11
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
(ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ)
Άρθρο 12
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
α) Διενεργεί έλεγχο των διοικητικών και οικονομικών πράξεων της Διοίκησης.
β) Εγκρίνει ή απορρίπτει τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του τελευταίου έτους καθώς και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση και ψηφίζει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
γ) Εκλέγει από τους αντιπροσώπους το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή, τους αντιπροσώπους για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, και την 5μελή Εφορευτική Επιτροπή.
δ) Τροποποιεί σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους το παρόν Καταστατικό.
ε) Αποφασίζει γενικά για όλα τα ζητήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό.
Άρθρο 13
ΑΠΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Άρθρο 14
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Άρθρο 15
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παραδίδει μέσα σε 8 ημέρες στο νέο. Για την παράδοση υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο.
Άρθρο 16
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 17
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει τα παρακάτω καθήκοντα και δικαιώματα, εκτός από τα ειδικότερα που αναφέρονται σε άλλες διατάξεις του παρόντος καταστατικού:
Αν μέλος της Διοίκησης παραιτηθεί ή απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από 3 συνεχείς συνεδριάσεις της Διοίκησης, εκπίπτει από το αξίωμά του και αντικαθίσταται από τον αναπληρωματικό του.
Καθένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει τα εξής καθήκοντα:
α) Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Ομοσπονδία στις κρατικές αρχές και τα Δικαστήρια. Συγκαλεί μαζί με το Γενικό Γραμματέα τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και προεδρεύει στα Συνέδρια της Ομοσπονδίας μέχρι τη διαπίστωση ύπαρξης απαρτίας και την εκλογή Προεδρείου. Φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων των καταστατικών οργάνων, συνυπογράφει με το Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα και θεωρεί τα παραστατικά στοιχεία των οικονομικών της Ομοσπονδίας μαζί με τον Ταμία.
β) Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται σε όλα τα παραπάνω καθήκοντα.
γ) Ο Γενικός Γραμματέας διαχειρίζεται το γραφείο της Ομοσπονδίας, κρατά τη σφραγίδα και τηρεί όλα τα βιβλία εκτός του Ταμείου, δηλαδή: μητρώο μελών, βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου και Συνεδρίων, πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και το σχετικό αρχείο. Επίσης φροντίζει για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και συνυπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο.
δ) Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Γενικό Γραμματέα σε όλα τα παραπάνω καθήκοντα όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.
ε) Ο Ταμίας είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, διενεργεί τις εισπράξεις και πληρωμές, τηρεί τα σχετικά βιβλία, που είναι: βιβλίο εισπράξεων και πληρωμών, βιβλίο περιουσίας και τα τεύχη διπλοτύπων αποδείξεων. Συντάσσει τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό, που μετά από την έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο τίθενται στην κρίση του Συνεδρίου. Ενημερώνει κάθε 2 μήνες τη Διοίκηση για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Για τις τρέχουσες πληρωμές μπορεί να κρατά στη διάθεσή του ποσόν μέχρι 200.000 δρχ., που μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Διοίκησης, ενώ το υπόλοιπο ποσόν είναι υποχρεωμένος να το έχει κατατεθειμένο σε Ταμιευτήριο ή Τράπεζα σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας, ή σε κοινό λογαριασμό Προέδρου και Ταμία, που δεσμεύεται από τις δύο υπογραφές τους.
στ) Ο Γραμματέας Οργανωτικού επιμελείται για την οργάνωση των Συνεδρίων, του Γενικού Συμβουλίου και των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας. Παρακολουθεί την πορεία δράσης και οργάνωσης των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας και υποβάλλει προς τη Διοίκηση εκθέσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία.
Άρθρο 18
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο έλεγχος και η εποπτεία των οικονομικών ασκείται από 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή που εκλέγεται μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο από το Συνέδριο των αντιπροσώπων. Η θητεία της είναι 2ετής. Έργο της είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας, τα πραγματοποιηθέντα έσοδα, οι πηγές τους και οι δαπάνες που έγιναν. Στη συνέχεια υποβάλλει τις εκθέσεις της στο Γενικό Συμβούλιο.
Στη διάθεσή της τίθενται από τη Διοίκηση τα βιβλία διαχείρισης και όλα τα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαχειριστικές ανωμαλίες, η Εξελεγκτική Επιτροπή ζητά τη σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου ορίζοντας και τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία και εισηγείται. Στο τέλος κάθε χρόνου συντάσσει έκθεση σχετική με τη διαχείριση του Δ.Σ. και την υποβάλει στο Συνέδριο.
Η Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγει τον Πρόεδρό της και βρίσκεται σε απαρτία με παρόντα 3 από τα 5 μέλη της. Οι αποφάσεις της παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
Η πρώτη σύγκληση και συγκρότηση της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται ύστερα από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος μέλους από τον πλειοψηφίσαντα συνδυασμό.
Άρθρο 19
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 20
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Τροποποίηση του Καταστατικού αυτού μπορεί να γίνει μόνο από το Συνέδριο των αντιπροσώπων (Γενική Συνέλευση) που συγκαλείται για το σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο ή ύστερα από αίτηση του 1/3 των ταμειακά τακτοποιημένων Συλλόγων-μελών της ή από το 25% των αντιπροσώπων των ταμειακά εντάξει μελών της σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 12.
Η σύγκληση του Συνεδρίου διενεργείται από το Δ.Σ. στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 12 του καταστατικού. Οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των 3/4 τουλάχιστον των παρόντων μελών, που θεωρούνται ότι σχηματίζουν απαρτία ειδικά για την περίπτωση αυτή, εφ' όσον παραβρίσκεται το 1/2 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων των ταμειακά τακτοποιημένων συλλόγων-μελών.
Η Ομοσπονδία διαλύεται όταν το αποφασίσει το Συνέδριο με την πλειοψηφία και απαρτία που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο. Το ίδιο το Συνέδριο αποφασίζει στη περίπτωση αυτή και για την διάθεση της περιουσίας της Ομοσπονδίας.
Άρθρο 21
ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Η Ομοσπονδία έχει σφραγίδα στρογγυλή. Κυκλικά φέρει την επωνυμία της και το έτος ίδρυσης (1997) και στο κέντρο τα αρχικά Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και το έτος ίδρυσης του 1ου συλλόγου-μέλους (1947).
Άρθρο 22
Η εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού αυτού, που αποτελείται από 22 άρθρα και αποτελεί τροποποίηση του προηγούμενου Καταστατικού της Ομοσπονδίας, που είχε εγκριθεί με την απόφαση 2338/1997 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το 1ο Καταστατικό Συνέδριο (Γενική Συνέλευση) των αντιπροσώπων, που συγκλήθηκε νόμιμα για το σκοπό αυτό στις 17-18/5/2000, αρχίζει από την έγκριση των τροποποιήσεων αυτών από το Πρωτοδικείο Αθήνας και την εγγραφή τους στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδίου Δικαστηρίου.