Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

                                                                τηλ: 210-88.16.583                fax: 210-82.59.410                e-mail: emdydas@tee.gr                URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ: 2280                                                                                                    Αθήνα,  19-7-2004

 

Προς :  Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

                                                                                            κ. Γ. Σουφλιά

                                                                                            Χαρ. Τρικούπη 182

                                                                                                Αθήνα

 

                        Κοιν:    ως πίνακας αποδεκτών

 

Σχετ.: Το υπ΄ αριθ. Πρωτ: 41 / 7-7-2004 σχετικό έγγραφο από γραφ. Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

           

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ : 

“ΤΟ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”

 

κ . Υπουργέ,

Σε απάντηση σχετικού εγγράφου, σας αποστέλλουμε τις απόψεις του Δ.Σ της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις:

 I.                     Ευθύς εξ΄ αρχής να δηλώσουμε ότι, η ΕΜΔΥΔΑΣ, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, για τη δημιουργία Νέου θεσμικού πλαισίου παραγωγής των Δημοσίων Έργων, με όρους και κανόνες, υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος, που θα ισχύουν για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, στον καθένα με τη βαρύτητα που του αντιστοιχεί, ώστε τα έργα να κατασκευάζονται καλύτερα, γρηγορότερα, οικονομικότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

            Στην προσπάθεια αυτή ο Εκσυγχρονισμός και η Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και ιδιαίτερα των Τεχνικών Υπηρεσιών παραμένει, αλλά πρέπει επί τέλους να γίνει πραγματικότητα, το Μεγαλύτερο από τα Μεγάλα Έργα.

            Πιστεύουμε ότι, ακρογωνιαίος λίθος για τη βελτίωση και αναβάθμιση του κυκλώματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων στη χώρα μας, μέσα στο οποίο εντάσσεται και το υπόψη Νομοσχέδιο “Μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των Δημοσίων Έργων και συναφείς Διατάξεις”, είναι η Ισχυρή Δημόσια Διοίκηση, που θα λειτουργεί μακριά από πελατειακά και κομματικά κριτήρια, με αξιοκρατικές προσλήψεις του προσωπικού, με σαφή κριτήρια αξιολόγησης και κρίσεων για τη κατάληψη θέσεων διοικητικής ιεραρχίας, με την αναγνώριση του ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών, αποδίδοντας τις οικονομικές απολαβές, τις οποίες δικαιούνται για τις επιστημονικές γνώσεις που κατέχουν, την εμπειρία που διαθέτουν και τις υπευθυνότητες που αναλαμβάνουν.

            Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται, η αξιοποίηση του υπάρχοντος Δυναμικού και η παραπέρα στελέχωση των Υπηρεσιών με ικανούς συναδέλφους, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διεκπεραίωσης των διαγωνισμών, με τρόπο αδιάβλητο, στο έργο του ελέγχου και της ανάθεσης των μελετών, ώστε να έχουμε άρτιες  μελέτες, στο έργο της επίβλεψης ως Δ/νουσα Υπηρεσία, αλλά και  εποπτείας ως Προϊσταμένη Αρχή, της κατασκευής των Έργων.

            Επιτέλους έφθασε η στιγμή που η Πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει την Απαξίωση των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου και να τους Αναβαθμίσει οικονομικά και θεσμικά. Εξάλλου προεκλογική  δέσμευση της Κυβέρνησης σας, ήταν η προώθηση αξιοπρεπών κλαδικών Μισθολογίων.

 

II.                   Επί της αρχής του Νομοσχεδίου που καταθέσατε, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

 

1.                  Επιδιωκόμενος στόχος πρωτ΄ απ΄ όλα είναι η άμεση επίλυση όλων των υποθέσεων ανάθεσης       μεγάλων έργων, πολλά των οποίων κατέληξαν στη Δικαιοσύνη. Η ζημιά για τη χώρα από την χρονίζουσα εκκρεμότητα είναι μέγιστη, αφού χάνονται πόροι χρηματοδότησης των έργων από την Ευρωπαική Ένωση.

2.                  Θα πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή της μεθόδου του “Μαθηματικού Τύπου” αφού περιόρισε μεν σημαντικά το μέγεθος των εκπτώσεων, δημιούργησε όμως μια νέα σειρά παρενεργειών, στρεβλώσεων και διαφάνειας, καταλήγοντας στη πράξη ως σύστημα, χειρότερο της προηγούμενης διαδικασίας.

 

3.                  Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα προληπτικής  και όχι κατασταλτικής λογικής, ώστε να επιλύεται το ζητούμενο, χωρίς να ξαναγυρίσουμε στις μεγάλες εκπτώσεις, με όλες τις ολέθριες συνέπειες στο χρόνο, την οικονομία και την ποιότητα των έργων.

      

Για τους τρεις παραπάνω λόγους η Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ πιστεύει ότι το υπόψη Νομοσχέδιο θα πρέπει να προωθηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των φορέων και αν είναι δυνατόν να περιοριστεί μόνο στο σκέλος των άρθρων, που αναφέρονται στην ανάθεση των Έργων. Εξάλλου η πίεση των προβλημάτων οδηγούσε σ΄ ένα Σχέδιο Νόμου για το Μειοδοτικό Σύστημα Ανάθεσης των Δημοσίων Έργων. Οι λοιπές διατάξεις που άπτονται συναφών θεμάτων των Νόμων περί Δημοσίων Έργων και ιδιαίτερα του Π.Δ 609/85, μετά από Διάλογο, μέσα στο Φθινόπωρο, μπορούν να θεσμοθετηθούν έγκαιρα και να ισχύσουν από 01/01/2005.

   

ΙΙΙ.       Είναι σαφές ότι, η επιλογή του Αναδόχου πρέπει να είναι μονοσήμαντη. Δεν θα πρέπει σε καμία    περίπτωση να υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες και κάθε είδους “ αιτιολογήσεις”, δηλαδή διαβλητές κρίσεις και διαδικασίες στην ανάδειξη του Αναδόχου. Η ανάθεση του Έργου πρέπει να γίνεται στο μειοδότη.

            Το σύστημα λοιπόν που προτείνουμε πρέπει να είναι απλό, καθαρό και διαφανές. Ένας νέου τύπου Μειοδοτικός Διαγωνισμός, στον οποίο θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε οι εκπτώσεις που θα προκύπτουν να μην απέχουν του πραγματικού κόστους του έργου.

 

ΙV.       Κατά την νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εναρμόνιση του, όπου απαιτείται, με τις Κοινοτικές Οδηγίες (Π.Δ. 334/00).

 

V.       Επί των άρθρων του νομοσχεδίου διατυπώνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις, τις οποίες και θεωρούμε ουσιαστικές:

 

1.                  Στο άρθρο 1 χρειάζεται να διευκρινιστεί τι σημαίνει επικαιροποιημένα  δικαιολογητικά συμμετοχής, που πρέπει να προσκομιστούν πριν την υπογραφή της σύμβασης, αφού αυτά έχουν κατατεθεί κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, η δε χρονική ισχύς τους αναγράφεται στη διακήρυξη.

 

2.                  Στο άρθρο 2 (παρ. 2γ), δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεται το αποτέλεσμα της δημοπρασίας με σοβαρές μόνο ενδείξεις. Κατά τη γνώμη μας απαιτούνται αποδείξεις, γιατί με τον τρόπο αυτό πιθανά να ανοίξει ο δρόμος για κατευθυνόμενη ανάθεση.

            – Επίσης χρειάζεται καλύτερη διατύπωση η παρ. 2 α και 3 για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκειμενισμού. 

 

3.                  Στο άρθρο 3, για να μην αποσυντονίζονται οι λειτουργίες των υπηρεσιών, αντί της δυνατότητας πραγματοποίησης καθημερινών Δημοπρασιών, σκόπιμο θα ήταν να περιοριστούν σε δύο ημέρες την εβδομάδα, (π.χ Τρίτη και Πέμπτη).    

            – Θα πρέπει να διευκρινιστεί το ερώτημα που προκύπτει από το συνδυασμό των παραγράφων 3 και  4: πώς η επιτροπή θα προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, χωρίς να έχει προηγηθεί ο πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής;

4.                  Επί του άρθρου 4,

            η προσκόμιση πρόσθετης εγγύησης καλής εκτέλεσης θεσμοθετείται ως ένα ισχυρό αντικίνητρο στις παράλογες εκπτώσεις, κατασταλτικά. Προκειμένου όμως το μέτρο να ισχύσει πρέπει πριν, να γίνει η επικαιροποίηση των τιμολογίων, των κοστολογίων και των τεχνικών προδιαγραφών.

            Και αυτό γιατί με τις σημερινές  τιμές π.χ του ΑΤΟΕ (για τα οικοδομικά)  δίνεται η δυνατότητα οικονομικής προσφοράς με μεγαλύτερη έκπτωση από εκείνη που μπορεί να δώσει ο υποψήφιος μειοδότης για έργα π.χ Οδοποιίας.

            – Επίσης όσον αφορά την παράγραφο 3, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα ενιαία τιμολόγια θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν ομαδοποιημένα ανά κατηγορία έργων, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιομορφίες του Ελλαδικού χώρου (π.χ διάσπαρτη Νησιωτική με μικρά και μεγάλα Νησιά από τη μια πλευρά, Ηπειρωτική και Στερεοελλαδίτικη από την άλλη, ή νησιά χωρίς υποδομή, δρόμους, λατομεία κ.λ.π από τη μια, Αττική ή Θεσ/νίκη από την άλλη).

            – Επί της παραγράφου 6, θα πρέπει να προβλέπεται η εγγυοδοσία από το ΤΣΜΕΔΕ για προϋπολογισμούς έργων όλων των τάξεων Εργοληπτικών πτυχίων.

            – Στην παράγραφο 10 προβλέπεται η επιστροφή του συνόλου της πρόσθετης εγγύησης καλής εκτέλεσης μετά την έκδοση της βεβαίωσης περαίωσης. Όμως από την βεβαίωση περαίωσης μέχρι την προσωρινή παραλαβή μεσολαβούν τουλάχιστον 6 μήνες και μέχρι την οριστική παραλαβή, ακόμη 9 τουλάχιστον μήνες. Στην περίοδο αυτή ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος, όμως δεν θα υπάρχει και η πρόσθετη εγγύηση. Θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό της παραμένουσας εγγύησης, μετά τη προσωρινή παραλαβή, που σήμερα είναι 40% της αρχικής εγγύησης καλής εκτέλεσης.

 5.                  Επί του άρθρου 5,

στις αποκλειστικές και ενδεικτικές προθεσμίες της παρ. 1 πρέπει να προταθεί η λέξη «τμηματικές».

 6.                  Επί του άρθρου 7,

            έχοντας σαν κατεύθυνση από τη μία πλευρά, τη διασφάλιση της διασποράς των έργων σε όλο το φάσμα των εταιρειών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων και από την άλλη, την προώθηση στην ανάθεση των έργων εξειδικευμένων εταιριών, ένας τρόπος κατασκευής των, είναι το σύστημα  της προδηλωμένης υπεργολαβίας, μέχρις ενός ορισμένου ποσοστού π.χ 45%. Στη δε περίπτωση αναδόχου κοινοπραξίας επιχειρήσεων, το προτεινόμενο στο Ν/Σ ποσοστό του 25%, μπορεί να γίνει 20%. 

7.                  Επί του άρθρου 8,

            επειδή η αντιμετώπιση των μελετών στο Ν/Σ γίνεται με προχειρότητα, προτείνεται η απάλειψη του. Δεν είναι δυνατόν καμία τριμελής επιτροπή να ελέγξει, επικαιροποιήσει και συμπληρώσει τις υφιστάμενες μελέτες. Επειδή οι μελέτες πρέπει να είναι πλήρεις και το θέμα των μελετών είναι το μέγιστο στη διαδικασία παραγωγής των Δημοσίων Έργων, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Τι να κάνει μια τριμελής επιτροπή όταν έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, είτε λόγω παρέλευσης του χρόνου, είτε λόγω απροβλέπτων περιστατικών (κανονισμοί, θεομηνίες), είτε λόγω  έλλειψης πιθανά πιστώσεων, είτε ωρίμανσης  (απαλλοτριώσεις κ.λ.π).

            Ο προτεινόμενος έλεγχος, εάν συντρέχουν οι παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις,  θα πρέπει να γίνεται από μελετητικό γραφείο ίσης ή ανώτερης τάξης απ΄ αυτήν που είχε το γραφείο που συνέταξε τη μελέτη.                                                                                   

 

        Το θέμα της πληρότητας και της τεχνικής αρτιότητας των μελετών πρέπει να αντιμετωπισθεί στη πηγή του, δηλαδή στην επικαιροποίηση των προδιαγραφών σύνταξης των μελετών.                             

 Το άρθρο 8 προτείνεται λοιπόν να συμπεριληφθεί στο Ν/Σ για τις Μελέτες Δημοσίων Έργων, που πρόκειται το Φθινόπωρο να προωθηθεί.

 8.                  Επί του άρθρου 9,

            η έκδοση νέων τιμολογίων δεν πρέπει να είναι δυνητική, αλλά υποχρεωτική. Με την ευκαιρία να εκφράσουμε τη θέση της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ, ότι  η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αρμόδια για την  προώθηση του “ACTION PLAN”, θα πρέπει να  εποπτεύσει το έργο των μεικτών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, ώστε αυτό που είναι εφικτό, να γίνει και πραγματικότητα, δηλαδή σε τρεις μήνες να έχουμε εγκεκριμένες:  α. Προδιαγραφές Εργασιών, β. Αναλυτικά Τιμολόγια, γ. Τελειωμένα Φυσικά αντικείμενα.                                                                                                                  Γιατί μόνο μ΄ αυτά τα εργαλεία, μπορούμε να προχωρήσουμε σε σωστά κοστολόγια, προσέγγιση του  πραγματικού κόστους του έργου και  κατά συνέπεια σωστή εκτίμηση των προσφερόμενων  εκπτώσεων.

 9.                   Άρθρο 10,

             Το  άρθρο 10 περιλαμβάνει τις πειθαρχικές ευθύνες των Διοικητικών Οργάνων και επιβάλλει αυστηρές ποινές για τους επιβλέποντες και τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών. Συνάδελφοί μας, που υπηρετούν σε υποβαθμισμένες Υπηρεσίες με ελλιπή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, θα βρίσκονται υπόλογοι απέναντι σε πολιτικούς προϊσταμένους,  οι οποίοι εύκολα θα ασκούν πιέσεις επισείοντας κάθε φορά τις πειθαρχικές διώξεις.  

Πιστεύουμε ότι σ΄ ένα Νομοσχέδιο όπως το παρόν, το βασικό είναι η πρόβλεψη και όχι η καταστολή. Παρ΄ όλα αυτά που γράψαμε και παραπάνω, έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί όχι βέβαια στο παρόν Νομοσχέδιο ένα αξιόπιστο σύστημα προσδιορισμού των ευθυνών και καταλογισμού ποινών, για όλα το φάσμα παραγωγής των Δημοσίων Έργων τόσο για την Πολιτεία, όσο για τους Εργολήπτες και τους Δημόσιους λειτουργούς.

 10.         Σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα του παραγόμενου τελικά έργου, που αποδίδεται στον χρήστη είναι η αποτελεσματική επίβλεψη κατά τη διάρκεια κατασκευής του. Απαραίτητη προϋπόθεση της αξιόπιστης επίβλεψης ενός έργου  (μελέτης ή κατασκευής), είναι, η αμοιβή της προσφερόμενης υπηρεσίας να ανταποκρίνεται δίκαια στην αναλογία που αντιστοιχεί στο κοστολόγιο του έργου.

        – Εξυπακούεται ότι, η παραπάνω αμοιβή, θα πρέπει να συμπληρώνεται απ΄ το τμήμα εκείνο, που αναλογεί στην δίκαιη  εκτός έδρας αποζημίωση, εφόσον πρόκειται φυσικά για έργο που παράγεται μακριά από την έδρα της υπηρεσίας.                                                                                                           

        – Τέλος, η αμοιβή της επίβλεψης, θα πρέπει να συμπληρώνεται από το τμήμα που αναλογεί στις υπερωρίες, δηλαδή στις ώρες επί πλέον του κανονικού ωραρίου, κατά τις οποίες οι συνάδελφοι των διαφόρων υπηρεσιών ασκούν τα καθήκοντα της επίβλεψης.

          ● Τα  τρία παραπάνω στοιχεία της ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ: βασική αμοιβή,  υπερωρίες, εκτός έδρας αποζημίωση, προτείνεται να θεσμοθετηθούν.

 

VI.      Τέλος, στο υπόψη Νομοσχέδιο, η Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ προτείνει να συμπεριληφθεί άρθρο, το οποίο θα υλοποιεί  την Ειδική Συλλογική Συμφωνία του 2002, σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής και την υπόσχεση που δεν ετήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ : “ Οι Μηχανικοί του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α α΄και β΄ βαθμού, κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα έχουν δικαίωμα νομικής στήριξης τους είτε από τον Νομικό Σύμβουλο της υπηρεσίας τους, είτε από δικηγόρο της επιλογής τους.

 Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω θα ρυθμιστούν με Υπουργική Απόφαση”.

VII.       Σας διαβιβάζουμε συνημμένα την Τεκμηρίωση Προτάσεων της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, για τη ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με άρθρα του νομοσχεδίου που καταθέσατε: 

-         σελ. 18 παρ.3.9 περί αναπροσαρμογής του ωρομισθίου πρόσθετης απασχόλησης των Διπλωματούχων Μηχανικών.

-          σελ. 19 παρ. 3.10 περί αμοιβών και αποζημιώσεων για την άσκηση πρόσκαιρων καθηκόντων αυξημένης ευθύνης.

-         σελ. 20 παρ. 4 περί δαπανών – αποζημιώσεων και  πόρων για μετακινήσεις εκτός έδρας.

-         σελ. 23 παρ. 5 περί καθιέρωσης ειδικής διαδικασίας για την διάγνωση της νομικής ευθύνης των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Στο θέμα αυτό σας καταθέτουμε Αιτιολογική Έκθεση πρότασης Νομοθετικής Ρύθμισης σχετικής με την παροχή δικαστικής συνδρομής προς Δημοσίους Υπαλλήλους Διπλωματούχους Μηχανικούς Π.Ε.

-         Τέλος σας υποβάλλουμε πρόταση  Νομοθετικής Ρύθμισης, που αφορά την ήδη υπογεγραμμένη Ειδική Συμφωνία του 2002 σύμφωνα με το Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής, περί της τοποθέτησης ως προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και Αυτοτελών Γραφείων, αποκλειστικά Διπλωματούχων Μηχανικών του κλάδου Π.Ε. Μηχανικών.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και με την ευκαιρία να εκφράσουμε την επιθυμία μας για συνάντηση και συζήτηση μαζί σας για θέματα του κλάδου μας.

   

Συνημμένα:

  1. Τεκμηρίωση Προτάσεων Ειδικής Συλλογικής

Διαπραγμάτευσης για το έτος 2003

ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1.        κ. Πρόεδρο και Μέλη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε

2.        Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

3.        Ενημερωτικό Δελτίο Τ.Ε.Ε. ( με την παράκληση για δημοσίευση στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

4.        Site ΕΜΔΥΔΑΣ